Samstag, 29. Januar 2011

Kaken is ehr A un O

Magern Minschen dörvst Du nich trugen -  stellt sik dat mol eener för, so hebbt de Lüüd vun Baasdörp dacht un sach uk annerwegens; de Keerl is blots to fuul to eten, dat heff ik uk al höört; nä - een Keerl mutt wat in't Liev un op de Rippen hebben, sunst warrt dat nix. Ach un wat kann een sik högen, wenn he F.E.Peters sien Vertellen vun de Italjäners lääst, de in Baasdörp den Wall för de Iesenbahn opsmieten un in de Ogen vun de Baasdörpers regelrechte "Schietenfretter" weern un dorum uk so gääl utseghen. Ik bün ja man ümmer so'n beten mager un witt, dor hett de veele swarte Koffi, de ik an'n Dag wegneihen do, uk nich hulpen. In dat dor Leed, wo ik mi noch de Humpta-Melodie för trechtbasteln mutt, do ik so, as wurr mi dat feine Eten nich recht wat angahn, man ik kiek geern de doren Sendungen, wo kaakt warrt, dorbi krieg ik mi mien Schiev Brot mit Kääs un Wurst un denk mi mien Deel. Af un to, dat hett de leve Gott denn sach so wullt, krieg ik aver uk mol richtig wat Gudes op't'n Teller un dat hau ik denn aver uk weg mit Lust un Leev. "Wehr Di man, mien Jung", sä Opa ümmer.


Wat kött de Lüüd fein kaken
all so vele Saken
mit Pepper un mit Salt
mit Botter un mit Smalt.
Gahn all tomal, is't ehr bekannt
na de Steerns vun't Restaurant.
Kaken is ehr A un O
vertellt sik, so geiht dat un so.

Wat kött de Lüüd fein eten
de Wien nich to vergeten
rood un witt un nich to koolt
wat för'n Johrgang, Hauptsaak oolt.
Gegen dat Wehdag vun dat Liev
achteran een Digestif
Kääs, de maakt de Magen to
Eten is dat A un O.

Man ik bün mehr för een runde Schink
in mien Bett as op mien Teller'n Höhnerbink.
In de Hand heff'k lever een weeke Bost
as, wat weet ik, för een Fleesch vun Nahwers Rost.
Man ik biet veel lever in de Fru ehr Nack
as in een Frikadell ut ganz veel Mähl un beten Hack
un dusend Mol lever as een Ossentung
küss ik mien lütt Fru ehren weken Mund.

Wat kött de Lüüd hoch kauen
un allens we'r verdauen
mol luut un denn we'r liesen
egal is't, wat för Spiesen.
Wat kött se so fein swögen
vun de Saken, de se mögen
in't Fernsehen un in Radio
Kaken is dat A un O.

Wat kött de Lüüd fein preestern
Anton Schubeck is de Meester
Lafer kaakt sik een mit Lichter
sünd sik gegensietig Richter.
Ach un wo se sik we'r tieren
un gegensietig fieren
un ehr Jüngers kieken to
Eten is ehr A un O.

Man bi mi, dor blifft de Köök meist koolt
in mien Laken mit mien Söten föhl'k mi wohl.
Se hett een feine Snuut un uk ehr Poten
de mag ik meist so geern un fast anfaten.
Denn mien Deern, glöövt mi dat, se is so fien
veel mehr wert as de nouvelle cuisine
bruuk bi ehr keen Gabel un keen Mess
denn dat gifft noch wat veel Betteres.

T.u.M. V.I.